I made this widget at MyFlashFetish.com.

My FaVoUriTe ReCiPe

RESEPI2 DIBAWAH ADALAH DIAMBIL DARI BUKU2,KENALAN,KAWAN2,SAUDARA & LAMAN2 RESEPI YG SAYA LAWAT & PERNAH SAYA CUBA BUAT(ADA JGA YG BELUM DICUBA HE3).
       Terus terang saya cakap,tak ada 1 pon resepi dibawah yg datang idea dr saya sndri semua nya copy dari rujukan diatas utk rujukan saya bla saya nak masak termasuk la gmbar2 kat bwh tu,tp ada jga gambar hasil yang saya buat tau.
HARAP2 TUAN PUNYA RESEPI TU TAK MARAH LA ERK?JANGAN LA MARAH,TAK BOLEH KEDEKUT ILMU TAU,ILMU TU KAN ILHAM DARI PENCIPTA KITA,APA SALAHNYA KITA SHARE2(DAPAT JGK PAHALA KN3?)moga hasil dari perkongsian ini dapatlah jga berkongsi pahala dgn yang empunya resepi....maaf jga sebab lupa nak copy linknya skali,apapun saya kirimkan doa untuk yang empunya resepi2 moga dipanjangkan umo,dimurahkan rezeki & dipermudahkan segala urusanya DUNIA & AKHIRAT.....Aminnnn...
       SELAGI ORG MENGGUNA RESEPI KITA UTK DIHIDANG PADA KELUARGA DIA,SELAGI TU KITA DAPAT PAHALA(BEST KN3?).....SESUNGGUHNYA DIA MAHA MENGETAHUI WALAUPUN ORG LAIN TAK TAHU SIAPA YG EMPUNYA RESEPI(TETAP SAMPAI JGA PAHALA UNTUK KITA YG EMPUNYA TU).Mudah je nk buat pahala tp kadang2 kita sering terlupa,perkara yang bagi kita kecil tapi besar disisi ALLAH.

Donut(utk 6-8biji)
2 cawan tepung roti
20gm gula
1/2 sudu kecil garam
1sudu kecil yeast(mauripan)
1cawan susu segar
20gm butter
serbuk gula

Gambar dr en.google
caranya;
masukkan tepung,gula & garam ke dalam mangkuk.kacau
buat lubang(mcm kolam)ditengah2 tepung kmudian tuangkn susu & mauripan,kacau.
masukkan butter &kacau rata.kmudian canai.uli sehingga tidak melekat ditangan.kmudian buatkn bntuk bulat2 & masukkan dlm mangkuk n tutup dgn kain lembab(biar dia kembang n naik)utk bbrapa ketika.uji dgn jari utk melihat samada doh naik.kmudian bentuk2kn sprt gelang besar n goreng....Siap!!!







Puding Jagung
bahan-bahan:-
1cwn tpung kastard
1cwn susu cair
2.5 cwn air
3/4 cwn gula
1/2 sudu garam
1 tin jagung manis(sweet corn)


gambar hiasan dr en.google
cara membuatnya:-
campurkan tepung kastard,susu cair,air,gula,garam dlm periuk & masak atas api perlahan sehingga sebati,
kemudian tambahkn "sweet corn",masak sehingga nmpak licin & pekat,kemudian tutup api & masukkan ke dalam loyang,biarkn sejuk & masukkan ke dlm peti sejuk.
*pastu leh la hidangkn...nyum!nyum!









Puding Karamel
bahan-bahan A:-
6biji telur
1tin susu cair
3/4 tin air
2sudu esen vanila
1/2 cwn gula
=pukul semua bahan2 di atas smpai sebati(pukul perlahan,kacau je sbb takmau brbuih)


bahan-bahan B:-
1/2 cwn air & 1/2 cwn air
=masak gula smpai perang,kemudian masuk air,masak smpai pekat


cara mmbuatnya:-
masukkan bahan A ke dalam loyang B smbil tapis....kacau sebati,kemudian kukus selama 45minit.


tip:-
1)balut tudung periuk kukus dgn kain agar wap air tidak menitis
2)pukul telur & gula perlahan2(agar tidak banyak buih)
3)tapis bahan A sblm tuang ke B agar puding lebih licin & halus
4)kukus dgn api perlahan
5)tunggu sejuk baru terbalikkan ke dalam loyang






Bengkang Roti


bahan A:-
3/4 cwn susu pekat
2 cwn air suam
1 bungkus kecil roti gardenear
=semua han ini dibancuh & direndam


bahan B:-
2 sudu bsr marjerin
1/2 cwn gula
2 biji telur
1/2 sudu teh esen vanila
=semua bahan bi dipukul sehingga kembang


cara membuatnya:-
hancurkan bahan A,kemudian campurkan dgn bahan B & bakar selama 45min






gambar hiasan dr en.google
Kek Batik(merry)
bahan A:-
1 ketul butter
1/2 cawan gula halus
4 biji telur(klu besar 3 biji je)
sedikit esen vanila
=pukul semua bahan ni sehingga kembang


bahan B:-
1/2 tin susu pekat manis
1/2 cawan air suam
7 sudu bsr milo
7 sudu bsr serbuk koko
*1 paket biskut merry
=campurkan susu,milo,koko & kacau smpai sebati + air


cara membuatnya:-
campurkn bahan A+B & masak atas api perlahan,masak sampai pekat,kemudian patah2kan roti merry ke dlm adunan & kacau rata,tuangkan ke dlm loyang,tekan2 & sejukkan.pastu masukkan ke dlm peti ais.....Siap!








Kuih Sagu Cantik Manis
bahan2:
2 cawan sagu
susu cair/santan/kelapa parut
gula melaka


ni sagu tanpa pewarna with santan &air gula melaka
cara membuat:
masak sagu sampai jernih(masukkan pewarna hijau/merah)
kemudian angkat & sibar2kn air buang kanjinya,masukkan dlm loyang kecil2,kemudian masukkan dlm peti ais,sebelum hidang nanti tuangkan susu cair/santan+gula melaka
atau boleh juga dimasukkan ke dlm loyang besar kemudian potong2 & disalut kelapa parut.
Gambar dari en google



Puding Tembikai


1 paket agar2(30gm)
3keping roti 
6 cwn air
1 cwn gula
1/2 tin susu pekat
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil esen vanila
 cincau yg dipotong dadu
pewarna merah & hijau


caranya:-
*Rebus agar2 dengan air sehingga larut kemudian masukkan gula.
*apabila mendidih masukkan mentega & susu pekat & kacau..
*ambil sedikit adunan agar2 td & blender dengan roti,kemudian tuang semula dlm periuk
*dalam bekas lain ambil sedikit agar tadi &  masukkan pewarna hijau sbgai kulit tembikai,masukkan dalam loyang dan biarkan beku sedikit..
*kemudian masukkan adunan tanpa pewarna & biarkan beku sedikit..
* masukkan adunan yg dicampur dengan pewarna merah pula kedalam loyang & taburkan cincau yg dipotong tadi kemudian bekukan.
SELAMAT MENCUBA!