bahan-bahan:-
1cwn tpung kastard
1cwn susu cair
2.5 cwn air
3/4 cwn gula
1/2 sudu garam
1 tin jagung manis(sweet corn)
cara membuatnya:-
campurkan tepung kastard,susu cair,air,gula,garam dlm periuk & masak atas api perlahan sehingga sebati,
kemudian tambahkn "sweet corn",masak sehingga nmpak licin & pekat,kemudian tutup api & masukkan ke dalam loyang,biarkn sejuk & masukkan ke dlm peti sejuk.
*pastu leh la hidangkn...nyum!nyum!
bahan-bahan A:-
6biji telur
1tin susu cair
3/4 tin air
2sudu esen vanila
1/2 cwn gula
=pukul semua bahan2 di atas smpai sebati(pukul perlahan,kacau je sbb takmau brbuih)
bahan-bahan B:-
1/2 cwn air & 1/2 cwn air
=masak gula smpai perang,kemudian masuk air,masak smpai pekat
cara mmbuatnya:-
masukkan bahan A ke dalam loyang B smbil tapis....kacau sebati,kemudian kukus selama 45minit.
tip:-
1)balut tudung periuk kukus dgn kain agar wap air tidak menitis
2)pukul telur & gula perlahan2(agar tidak banyak buih)
3)tapis bahan A sblm tuang ke B agar puding lebih licin & halus
4)kukus dgn api perlahan
5)tunggu sejuk baru terbalikkan ke dalam loyang
Bengkang Roti
bahan A:-
3/4 cwn susu pekat
2 cwn air suam
1 bungkus kecil roti gardenear
=semua han ini dibancuh & direndam
bahan B:-
2 sudu bsr marjerin
1/2 cwn gula
2 biji telur
1/2 sudu teh esen vanila
=semua bahan bi dipukul sehingga kembang
cara membuatnya:-
hancurkan bahan A,kemudian campurkan dgn bahan B & bakar selama 45min
Kek Batik(merry)
bahan A:-
1 ketul butter
1/2 cawan gula halus
4 biji telur(klu besar 3 biji je)
sedikit esen vanila
=pukul semua bahan ni sehingga kembang
bahan B:-
1/2 tin susu pekat manis
1/2 cawan air suam
7 sudu bsr milo
7 sudu bsr serbuk koko
*1 paket biskut merry
=campurkan susu,milo,koko & kacau smpai sebati + air
cara membuatnya:-
campurkn bahan A+B & masak atas api perlahan,masak sampai pekat,kemudian patah2kan roti merry ke dlm adunan & kacau rata,tuangkan ke dlm loyang,tekan2 & sejukkan.pastu masukkan ke dlm peti ais.....Siap!
Kuih Sagu Cantik Manis
bahan2:
2 cawan sagu
susu cair/santan/kelapa parut
gula melaka
ni sagu tanpa pewarna with santan &air gula melaka |
masak sagu sampai jernih(masukkan pewarna hijau/merah)
kemudian angkat & sibar2kn air buang kanjinya,masukkan dlm loyang kecil2,kemudian masukkan dlm peti ais,sebelum hidang nanti tuangkan susu cair/santan+gula melaka
atau boleh juga dimasukkan ke dlm loyang besar kemudian potong2 & disalut kelapa parut.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan